Ermou 44, Thessaloniki, 54623

FAQs - Συχνές Ερωτήσεις

Περί Σκολίωσης

Η σκολίωση επηρεάζει και άλλα όργανα του παιδιού μου, εκτός από τη σπονδυλική στήλη;

Η σκολίωση είναι μία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και συνήθως δε δημιουργεί άλλα προβλήματα στο ανθρώπινο σώμα. Πολύ σπάνια η σκολίωση μπορεί να είναι στα πλαίσια κάποιας άλλης πάθησης ή συνδρόμου και τότε τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά από ειδικούς ιατρούς.

Θα μεγαλώσει περισσότερο η σκολίωσή μου;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα μετά τη διάγνωση της σκολίωσης. Η πρόγνωση της σκολίωσης εξαρτάται από συνδυασμό αρκετών παραγόντων. Τα πιο σημαντικά είναι το μέγεθος της σκολίωσης τη δεδομένη στιγμή και η οστική ηλικία του παιδιού. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερη είναι η σκολίωση και όσο μικρότερη η ηλικία τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιδεινωθεί η σκολίωση.

Πονάει η σκολίωση;

Η σκολίωση συνήθως δεν πονάει. Αυτός είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές βρίσκουμε την παραμόρφωση ‘τυχαία’, βλέποντας την πλάτη του παιδιού για άλλο λόγο.

Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα με σκολίωση έχουν πιο συχνά οσφυαλγία σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και μάλιστα η οσφυαλγία αυτή είναι πιο σοβαρή και κρατάει περισσότερο χρόνο.

Φταίει η τσάντα που κουβαλάει το παιδί μου για την σκολίωσή του;

Η αιτία της σκολίωσης δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Σίγουρα όμως ξέρουμε ότι τα βάρη που κουβαλάει ένα παιδί ή ο τρόπος που κάθεται (στραβά ή ίσια) δεν ευθύνονται για τη δημιουργία της σκολίωσης. Είναι σημαντικό το παιδί να γυμνάζεται σωστά και να προσπαθεί να έχει μια σωστή στάση σώματος όταν κάθεται ή στέκεται, αλλά σίγουρα αυτά δεν είναι τα αίτια της σκολίωσης.

Ο νάρθηκας μπορεί να διορθώσει όλες τις σκολιώσεις;

Ο νάρθηκας είναι μία μέθοδος συντηρητικής αντιμετώπισης της σκολίωσης.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι κατά βάση χρησιμοποιείται για να σταματήσει την επιδείνωση της σκολίωσης και όχι για να διορθώσει το κύρτωμα. Έτσι μέτριου βαθμού σκολιώσεις 20-40 μοίρες σε παιδιά που ακόμη αναπτύσσονται είναι αυτές που μπορούν να κερδίσουν από τη θεραπεία με νάρθηκα.

Το χειρουργείο για τη σκολίωση είναι επικίνδυνο;

Είναι σίγουρα ένα μεγάλο χειρουργείο. Με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα και την εξειδίκευση των χειρουργών στον τομέα αυτό όμως έχει γίνει ασφαλές και με καλά αποτελέσματα. Τα παιδιά αναρρώνουν εύκολα από το χειρουργείο και τα επίπεδα ικανοποίησης από το αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλά.

Περί Κυφοπλαστικής

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Κυφοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται μέσα στο σώμα του σπονδύλου που έχει σπάσει μία ειδική ρητίνη. Η ρητίνη έχει τα χαρακτηριστικά του τσιμέντου. Μπαίνει λοιπόν ρευστό, σαν οδοντόπαστα μέσα στο σπόνδυλο και σε 5 λεπτά σταθεροποιείται και γίνεται συμπαγές στηρίζοντας τον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα. 

Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Γίνεται μία πολύ μικρή τομή στο δέρμα και περνάει υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση μία κάνουλα εργασίας στο μέγεθος όσο ένα κοινό καλαμάκι που πίνουμε ποτό. Μέσα από αυτό περνάει το ΄τσιμέντο΄ και σταθεροποιείται εκεί που θέλουμε. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου μια ώρα. 

Ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του την ίδια μέρα και ανακουφίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την πρώτη στιγμή. 

Ποια κατάγματα χρειάζονται κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τα οστεοπορωτικά ή παθολογικά κατάγματα. Αυτά λοιπόν κυρίως που τα χαρακτηρίζουμε ‘μικρής βίας’. Μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλους τους ασθενείς- ακόμη και σε αυτούς πολύ μεγάλης ηλικίας. 

Συνήθως περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες με παυσίπονα και ανάπαυση και αυτοί οι ασθενείς που συνεχίζουν να πονούν και να δυσκολεύονται να κινητοποιηθούν είναι υποψήφιοι για κυφοπλαστική. 

Τι να περιμένω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κυφοπλαστική;

Πριν την επέμβαση γίνεται πάντα ένας προεγχειρητικός έλεγχος με γενικές εξετάσεις, όπως πριν από κάθε χειρουργείο. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε και τυχόν αντιπηκτική αγωγή που παίρνει ο ασθενής για λόγους ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνήθως δε δίνεται γενική αναισθησία. Για να είναι πιο άνετοι οι ασθενείς μας όμως, υπάρχει πάντα αναισθησιολόγος, ο οποίος εξασφαλίζει ότι ο ασθενής θα είναι ήρεμος και δε θα πονάει.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί μετά από 2-3 ώρες. Πάντα αυτό γίνεται με βοήθεια από το εκπαιδευμένο προσωπικό της κλινικής μας. Από την πρώτη στιγμή αναμένεται βελτίωση των συμπτωμάτων του και μέσα σε λίγες μέρες ο πόνος του κατάγματος μειώνεται ακόμη περισσότερο. 

Περί Σπονδυλικών Καταγμάτων

Ποια είναι τα συμπτώματα του σπονδυλικού κατάγματος;

Αιφνίδιος, οξύς πόνος στη μέση ή στην πλάτη κυρίως μετά από μικρή πτώση, άρση βάρους ή φτέρνισμα μπορεί να οφείλεται σε ένα σπονδυλικό κάταγμα. Αν λοιπόν έχετε οστεοπόρωση (ή ενδέχεται να έχετε οστεοπόρωση) και νιώσετε πόνο στη μέση που είναι διαφορετικός από άλλες φορές και δεν υφίεται μετά από λίγες μέρες, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης. 

Πώς γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης;

Η διάγνωση ξεκινάει με την υποψία του κατάγματος από τον ιατρό σας. Σίγουρα χρειάζεται κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο πόνος είναι πιθανόν από κάταγμα ή αν σχετίζεται με πίεση νεύρων. Η τελική διάγνωση θα γίνει με απεικονιστικές εξετάσεις. Οι ακτινογραφίες μπορούν να δώσουν μία καλή ένδειξη, αλλά η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής για να διαπιστώσουμε ένα σπονδυλικό κάταγμα και να αποσαφηνίσουμε αν είναι παλαιό ή ‘φρέσκο’.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Οστεοπόρωση είναι η πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα των οστών του οργανισμού μας και τα κάνει να σπάνε πιο εύκολα. Είναι δυστυχώς πολύ συχνή και επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι όμως αποκλειστικά ασθένεια των γυναικών, αφού επηρεάζει και τους άντρες κυρίως μετά την ηλικία των 50.

Είναι η κύρια αιτία που αποδυναμώσει τα οστά μας και αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο του κατάγματος. Επηρεάζει όλα τα οστά, αλλά αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα ισχία και η σπονδυλική μας στήλη. Ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση μπορούν να υποστούν κατάγματα στη σπονδυλική τους στήλη με ελάχιστο ή καθόλου τραυματισμό. Τα ονομάζουμε “αυτόματα κατάγματα”.