Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Παθήσεις


 

 

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι πάθηση. Είναι μία ορολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους ιατρούς του περασμένου αιώνα σε μια προσπάθεια να ομαδοποιήσουν και να εξηγήσουν όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται γύρω από την περιοχή του αυχένα.
Σημαντικό είναι ότι ο ιατρικός αυτός όρος δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και γλώσσα, εκτός της Ελλάδος.
Στη σημερινή εποχή, με τη βοήθεια της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας είμαστε σε θέση τις περισσότερες φορές να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία της αυχεναλγίας – αυχενικό σύνδρομο και έχουμε εγκαταλείψει τη χρήση του όρου αυχενικό σύνδρομο.

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου αυχενικής μοίρας
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ ευκίνητη και με μεγάλο εύρος κίνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καταπόνηση των μεσοσπονδυλίων δίσκων. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση των δίσκων και τελικά σε “κήλη” του δίσκου. Ουσιαστικά τμήμα του πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου προβάλλει δια του ινώδους δακτυλίου, γι’ αυτό και ονομάζεται κήλη. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι η αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο – πόνος στον αυχένα, αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι τα συμπτώματα λόγω πίεσης των νευρικών στοιχείων της περιοχής. Ανάλογα με τη θέση της κήλης του δίσκου μπορεί να πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή κάποια αυχενική ρίζα. Ο νωτιαίος μυελός είναι η συνέχεια του εγκεφάλου μέσα στη σπονδυλική στήλη. Αποτελείται από όλα τα νεύρα που ενώνουν τον εγκέφαλο με τον κορμό και τα άκρα του σώματός μας. Πίεση του νωτιαίου μυελού από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να προκαλέσει αυχενική μυελοπάθεια. Η πάθηση αυτή είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα ή να αποκλειστεί σε κάθε αυχεναλγία – αυχενικό σύνδρομο, γιατί μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα όλου του κορμού, των άνω και κάτω άκρων. Η πίεση από την κήλη του δίσκου κάποιας αυχενικής ρίζας παρουσιάζεται συνήθως με πόνο στον αυχένα και αντανάκλαση σε ένα από τα δύο χέρια. Έχει καλύτερη πρόγνωση από την αυχενική μυελοπάθεια.

Άλλες αιτίες πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι:

Η αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους. Μυϊκά αίτια που σχετίζονται με την καθημερινότητα και τη στάση του σώματος. Άλλες παθήσεις εκτός της σπονδυλικής στήλης. Η σωστή κλινική εξέταση και εκτίμηση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βάλουν τη διάγνωση της πάθησης που προκαλεί τον πόνο στον αυχένα.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική
      Τροποποίηση της καθημερινότητας και της στάσης του σώματος
Φυσιοθεραπεία
      Ασκήσεις διάτασης/ ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα, βελονισμός.
      Εγχύσεις φαρμάκων στην περιοχή των νεύρων που πάσχουν, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση.
Χειρουργική
        Πρόσθια δισκεκτομή/ αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία (ACDF)
        Οπίσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού με ή χωρίς σπονδυλοδεσία
        Διεύρυνση του νευρικού τρήματος (foraminotomy)
Η τελευταία είναι λιγότερο παρεμβατική μέθοδο από τις άλλες δύο. Γίνεται με αφαίρεση πολύ μικρού τμήματος οστού, ώστε να μην επηρεασθεί ούτε η σταθερότητα ούτε η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.