Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Παθήσεις


 

 

Ορθοπαιδική

Κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Πως αντιμετωπίζονται τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης στην σημερινή εποχή
 

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση των καινοτόμων τεχνικών ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS). Αξιοποιώντας την τεχνολογία αυτή, γίνονται ελάχιστες, μικρές τομές στην επιφάνεια του δέρματος τους ασθενούς, εξασφαλίζοντας έτσι τον ελάχιστο πόνο στο μετεγχειρητικό στάδιο και απόλυτη ασφάλεια. Η διασφάλιση της άμεσης κινητοποίησης και της επιστροφής στην καθημερινότητα του ασθενή μας το συντομότερο δυνατό είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

 

Αντιμετώπιση καταγμάτων


Ο κ. Ε. Σαμολαδάς και ο κ. Α. Καπινάς έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, αλλά και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολυτραυματία ασθενή.  Έχουν συγκεντρώσει τα εφόδια για τον χειρισμό τέτοιου είδους περιστατικών, έχοντας ασκήσει την επιστήμη της ιατρικής σε κάποια από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Μεγάλης Βρετανίας (Level I Trauma Centres).


Κάθε περίπτωση καταγμάτων στην σπονδυλική στήλη διαφέρει και χρήζει προσωποποιημένη και ανθρωποκεντρική ιατρική αντιμετώπιση. Ανάλογα με την περιοχή του κατάγματος, τις συνοδές κακώσεις και τις απαιτήσεις του κάθε ασθενή χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους προσπέλασης και τεχνικές σταθεροποίησης των καταγμάτων.


Οι επιλογές αντιμετώπισης που βρίσκονται στην διαθεσιμότητα μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Πρόκειται για την πρόσθια και την οπίσθια προσπέλαση της σπονδυλικής στήλης. Κατόπιν προσπέλασης με την τεχνική ιδανική για την περιοχή-στόχο της σπονδυλικής στήλης, γίνεται ανάταξη του κατάγματος. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιούνται οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι στην φαρέτρα των χειρουργικών τεχνικών και επιτυγχάνεται σταθεροποίηση του κατάγματος ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Σε όποια περίπτωση είναι εφικτό χρησιμοποιούμε τις τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS) με πολύ μικρές τομές δέρματος. Έτσι ευελπιστούμε να μειώσουμε τον μετεγχειρητικό πόνο στο ελάχιστο δυνατό και να επισπεύσουμε την διαδικασία αποκατάστασης του ασθενή.

Στόχοι


Στόχοι μας στα κατάγματα είναι:


1. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενή,

2. Η προστασία των νευρικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης,

3. Η σταθεροποίηση με βάση τις αρχές της AO (οργανισμός ορόσημο σε θέματα έρευνας και αντιμετώπισης ορθοπεδικών περιστατικών),

4. Η ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενή από το χειρουργικό τραύμα,

5. Η ταχύτερη επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητά του.


Η σημασία της άμεσης κινητοποίησης


Διαμορφώνουμε την πρακτική μας με βάση τα νεότερα δεδομένα στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει πως η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να μη μένει ο ασθενής μας με κάταγμα ούτε μία μέρα παραπάνω από όσο χρειάζεται καθηλωμένος στο κρεβάτι.


Η διαδικασία της πρώιμης κινητοποίησης των ασθενών μετά από μια χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί ότι είναι τεράστιας σημασίας. Μια όσο το δυνατόν ταχύτερη κινητοποίηση μετά από μια οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, έχει αποδειχθεί πως συνεπάγεται με την ταχύτερη αλλά και καλύτερη αποκατάσταση των ασθενών.


Υπάρχει η περίπτωση για έναν ασθενή να κριθεί πως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Αυτό σημαίνει πως για διάφορους λόγους κρίνεται πως το περιστατικό μπορεί – ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει – να αντιμετωπιστεί χωρίς χειρουργική παρέμβαση. Ακόμα και στις περιπτώσεις που χρήζουν τέτοιου είδους θεραπευτική προσέγγιση, κρίνεται αναγκαία η άμεση κινητοποίηση. 


Στο κέντρο μας


Στο ορθοπεδικό μας κέντρο, Rachis Spine Center, ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πρακτικές βασισμένες στις νεότερες επιστημονικές ενδείξεις στον χώρο της ορθοπεδικής ιατρικής έρευνας. Εφαρμόζουμε όλες τις μεθόδους που είναι απαραίτητες για να υπάρξει ένας ικανοποιητικός έλεγχος του πόνου και για να κινητοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι ασθενείς μας. Εάν πιστεύετε πως χρήζετε επαγγελματικής ιατρικής αντιμετώπισης για τα ορθοπεδικά σας προβλήματα, μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας για να λάβετε την επαγγελματική αντιμετώπιση που χρειάζεστε.

κάταγμα_σπονδύλου

Συχνές Ερωτήσεις - FAQs

Ποια είναι τα συμπτώματα του σπονδυλικού κατάγματος;

Αιφνίδιος, οξύς πόνος στη μέση ή στην πλάτη κυρίως μετά από μικρή πτώση, άρση βάρους ή φτέρνισμα μπορεί να οφείλεται σε ένα σπονδυλικό κάταγμα. Αν λοιπόν έχετε οστεοπόρωση (ή ενδέχεται να έχετε οστεοπόρωση) και νιώσετε πόνο στη μέση που είναι διαφορετικός από άλλες φορές και δεν υφίεται μετά από λίγες μέρες, καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης. 

Πώς γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης;

Η διάγνωση ξεκινάει με την υποψία του κατάγματος από τον ιατρό σας. Σίγουρα χρειάζεται κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο πόνος είναι πιθανόν από κάταγμα ή αν σχετίζεται με πίεση νεύρων. Η τελική διάγνωση θα γίνει με απεικονιστικές εξετάσεις. Οι ακτινογραφίες μπορούν να δώσουν μία καλή ένδειξη, αλλά η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής για να διαπιστώσουμε ένα σπονδυλικό κάταγμα και να αποσαφηνίσουμε αν είναι παλαιό ή ‘φρέσκο’.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Οστεοπόρωση είναι η πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα των οστών του οργανισμού μας και τα κάνει να σπάνε πιο εύκολα. Είναι δυστυχώς πολύ συχνή και επηρεάζει την πλειοψηφία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι όμως αποκλειστικά ασθένεια των γυναικών, αφού επηρεάζει και τους άντρες κυρίως μετά την ηλικία των 50.

Είναι η κύρια αιτία που αποδυναμώσει τα οστά μας και αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο του κατάγματος. Επηρεάζει όλα τα οστά, αλλά αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα ισχία και η σπονδυλική μας στήλη. Ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση μπορούν να υποστούν κατάγματα στη σπονδυλική τους στήλη με ελάχιστο ή καθόλου τραυματισμό. Τα ονομάζουμε ‘αυτόματα κατάγματα’.