Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Τι είναι η οσφυϊκή μοίρα

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε μεγάλους, μεμονωμένους σπονδύλους, γνωστοί και ως οσφυϊκοί σπόνδυλοι. Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι αυτοί συνδέονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Οι συνδέσεις αυτές συντελούν στον σχηματισμό αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις αυτές με την σειρά τους επιτρέπουν μια μικρή κίνηση των σπονδύλων. Κάθε ένα από αυτά τα μεμονωμένα μέρη παίζει τον ρόλο του, υποστηρίζοντας το βάρος του σώματος και παρέχοντας ευελιξία στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Στο σύνολο της, πρόκειται για ένα ευκίνητο τμήμα της σπονδυλικής στήλης το οποίο συνδέει τη σταθερή λεκάνη με το βαρύ θωρακικό κλωβό. Για το λόγο αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και προσβάλλεται πολύ συχνά από διάφορες παθήσεις. Στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης εμπεριέχεται πληθώρα νεύρων. Τα νεύρα αυτά νευρώνουν τα κάτω άκρα, δίνοντας τους κινητικές και αισθητικές ικανότητες.

ιατρός κρατάει ομοίωμα για να εντοπίσει τον πόνο στην Οσφυϊκή μοίρα
Ενίοτε, εμφανίζεται πόνος στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας. Ο πόνος σε αυτήν την περιοχή φέρει το όνομα “οσφυαλγία”. Ανά περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να “αντανακλά”, δηλαδή να εμφανίζεται, στα πόδια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω πίεσης στα νεύρα της περιοχής της οσφυϊκής μοίρας. Αυτού του τύπου ο πόνος όταν εμφανίζεται φέρει το όνομα “ισχιαλγία”. 

 

Η οσφυαλγία και η οσφυϊκή μοίρα

Στην περίπτωση της οσφυαλγίας, πρόκειται για ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνιση του δεν περιορίζεται από κάποιο ηλικιακό πλαίσιο, καθώς απαντάται σε όλες τις ηλικίες. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει διάφορες και ποικίλες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό όπως έναν μυϊκό σπασμό που θεραπεύεται σύντομα και εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτει και σοβαρές παθήσεις τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και οργάνων του θώρακα και της κοιλίας. Ποικίλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της οσφυαλγίας. Μερικά από αυτά μπορούν να είναι η κακή σωματική στάση, τα διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα, πληθώρα τραυματισμών, μια πιθανή δισκοκήλη, μέχρι και διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή και νευρολογικές παθήσεις. Η διερεύνηση των αιτίων της οσφυαλγίας είναι σημαντική, καθώς οι εν λόγω υποκρύπτουσες σοβαρές παθήσεις μπορούν να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Για το λόγο αυτό η σωστή εκτίμηση της οσφυαλγίας είναι εξαιρετικής σημασίας. Κομβικό ρόλο στην διαδικασία αυτή μπορεί να παίξει η εμπειρία των ιατρών και της διεπιστημονικής ομάδας τους, απαρτιζόμενη από επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Η ισχιαλγία και η οσφυϊκή μοίρα

Στην περίπτωση της ισχιαλγίας, πρόκειται για τον πόνο που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη – τη ‘μέση’ όπως συνηθίζεται να λέγεται. Έπειτα, η πορεία του επεκτείνεται κατά μήκους του ενός ή και των δύο ποδιών, μέχρι και κάτω από το γόνατο. Συνηθίζεται να περιγράφεται σαν οξύς πόνος, σαν ρεύμα ή και σαν μούδιασμα των άκρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για ιδιαίτερα δυνατό και αιφνίδιο πόνο. Η φύση του πόνου αυτού πολύ συχνά οδηγεί τον ασθενή στην άμεση αναζήτηση ιατρικής γνωμάτευσης και βοήθειας.

 

Ανεξάρτητα της περίπτωσης, η διάγνωση και η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας απαιτούν προσεκτική αξιολόγηση. Αυτή μπορεί να γίνει από κάποιον ειδικό ιατρό, συνήθως ορθοπεδικό ή νευρολόγο. Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί των δύο αυτών ειδικοτήτων συνεργάζονται στα πλαίσια διεπιστημονικής ομάδας, μαζί με πληθώρα άλλων επαγγελματιών υγείας. Τελικός σκοπός τους είναι η καλύτερη δυνατή θεραπεία και αποκατάσταση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, άσκηση, αλλαγές στον τρόπο ζωής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι από μικροεπεμβατικής φύσεως έως και συμβατικές χειρουργικές μεθόδους.

 

Για να μάθετε περισσότερα και να ενημερωθείτε για τις παθήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό μας άρθρο:

Οσφυαλγία / Ισχιαλγία (Σύμπτωμα και όχι Πάθηση)

 
ασθενής κράτα την μέση επειδή νιώθει πόνο στην Οσφυϊκή μοίρα