Οσφυϊκή μοίρα

 

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπονδύλους που συνδέονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Είναι ένα ευκίνητο τμήμα της σπονδυλικής στήλης που συνδέει τη σταθερή λεκάνη με το βαρύ θωρακικό κλωβό. Για το λόγο αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο τμήμα της σπονδυλικής στήλης και προσβάλλεται πολύ συχνά από διάφορες παθήσεις. Στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης εμπεριέχονται τα νεύρα που νευρώνουν τα κάτω άκρα.

 

Ο πόνος σε αυτήν την περιοχή ονομάζεται ‘οσφυαλγία’.

Ο πόνος που αντανακλά στα πόδια, λόγω πίεσης στα νεύρα αυτής της περιοχής ονομάζεται ‘ισχιαλγία’.

 

Οσφυϊκή μοίρα

Οσφυϊκή μοίρα

 

Η οσφυαλγία

είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στο γενικό πληθυσμό και σε όλες τις ηλικίες.
Είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει διάφορες και ποικίλες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό μυϊκό σπασμό που θεραπεύεται σύντομα και εύκολα, αλλά μπορεί να υποκρύπτει και σοβαρές παθήσεις τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και οργάνων του θώρακα και της κοιλίας που μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.
Για το λόγο αυτό η σωστή εκτίμηση της οσφυαλγίας από έμπειρους ιατρούς εξειδικευμένους στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι εξαιρετικής σημασίας.

 

Οσφυϊκή μοίρα

Οσφυϊκή μοίρα

 

Η ισχιαλγία

είναι ο πόνος που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη- τη ‘μέση’ όπως συνηθίζεται να λέγεται και επεκτείνεται προς το ένα ή και τα δύο πόδια μέχρι κάτω από το γόνατο. Συνήθως περιγράφεται σαν οξύς πόνος, σαν ρεύμα ή και μούδιασμα και είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα δυνατός πόνος που οδηγεί τον ασθενή άμεσα στον ιατρό.

Για να μάθετε περισσότερα και να ενημερωθείτε για τις παθήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα άρθρα μας.

Στένωση σπονδυλικού σωλήνα
Άλγος Ιερολαγονίων αρθρώσεων
Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου