Παθήσεις


ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος ελάχιστης παρεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και απαλλάσσει άμεσα τον ασθενή από τον έντονο πόνο που προκαλεί το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλοπλαστική και η η κυφοπλαστική είναι γνωστές μέθοδοι αντιμετώπισης σπονδυλικών καταγμάτων. Εφαρμόζονται κυρίως για την αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.

Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη στο εξωτερικό και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Γίνεται με ‘διαδερμική’ προσπέλαση (Minimal Invasive). Ουσιαστικά γίνεται έγχυση μίας ειδικής ρητίνης (ορθοπαιδικό «τσιμέντο») στον σπόνδυλο που φέρει το κάταγμα δια μέσου μίας μικρής τομής του δέρματος περίπου 1 εκατοστό.
Το αποτέλεσμα είναι η άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο και η ταχύτερη κινητοποίησή του.

Στο κέντρο μας έχουμε μεγάλη εμπειρία στις μεθόδους αυτές. Με τη βοήθεια ειδικής μεθόδου (εξωαυχενική προσπέλαση του σπονδύλου) καταφέρνουμε να κάνουμε τη μέθοδο ανώδυνη- τόσο ώστε να μπορούμε να την κάνουμε υπό τοπική αναισθησία. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι φυσικά ότι ο ασθενής δεν υπόκειται στους κινδύνους της γενικής νάρκωσης και μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ίδια μέρα της επέμβασης.

Σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζουμε την έγχυση «τσιμέντου» και στο ιερό οστό (sacroplasty). Με τον τρόπο αυτό κινητοποιούνται ταχύτερα ασθενείς με κατάγματα του ιερού οστού οι οποίοι μέχρι πρόσφατα έμεναν καθηλωμένοι στο κρεβάτι λόγω του πόνου για πολλές εβδομάδες.