Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Μια από τις συχνότερες αιτίες ΟΜΣΣ Παθήσεις – Οσφυαλγία είναι το άλγος ιερολαγονίων αρθρώσεων.

Το άλγος ιερολαγονίων αρθρώσεων

Το όνομα “ιερολαγόνιες αρθρώσεις¨ φέρουν οι αρθρώσεις που σχηματίζονται στα σημεία στα οποία το επονομαζόμενο “ιερό οστό”, το κατώτατο μέρος της σπονδυλικής στήλης, ενώνεται με τα “λαγόνια οστά” της λεκάνης. Πρόκειται για δύο μεγάλες αρθρώσεις που αναλαμβάνουν όλο το βάρος του σώματος που έρχεται από τη σπονδυλική στήλη και το μεταφέρουν στη λεκάνη. Και κατ’ επέκταση το εν λόγω βάρος που τους ασκείται μεταφέρεται με την σειρά του και στα κάτω άκρα. Χαρακτηρίζονται από αρκετά περιορισμένη δυνατότητα κίνησης. Συνάμα, χαρακτηρίζονται από αρκετά μεγάλη καταπόνηση λόγω των ισχυρών δυνάμεων που ασκούνται πάνω τους.

anatomically_correct_depiction_of_sacroiliac_joint_pain

Πρόκειται για αρθρώσεις που έχουν μεγάλη σημασία στην συνολική κινητικότητα, και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής του ατόμου., Δυστυχώς, για πληθώρα λόγων, πολύ συχνά τα προβλήματά τους μένουν αδιάγνωστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επανειλημμένη και συνεχιζόμενη καταπόνηση τους, οδηγώντας στο βάθος του χρόνο σε αυτό που αποκαλούμε χρόνια οσφυαλγία. Η χρόνια οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από ένα εμμένον οσφυϊκό άλγος (πόνος δηλαδή) και σκλήρυνση των ιερολαγονίων αρθρώσεων. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες ΟΜΣΣ παθήσεις (παθήσεις της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης), καθώς οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις των ιερολαγονίων αρθρώσεων ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το άλγος των ιερολαγονίων αρθρώσεων στο ορθοπεδικό μας κέντρο

Στα πλαίσια του ορθοπεδικού μας κέντρου, του Rachis Spine Center, δραστηριοποιούμαστε ως μια ομάδα ιατρών επαγγελματιών, κατάλληλα καταρτισμένων και με χρόνια εμπειρίας. Χαρακτηριζόμαστε από μεγάλη εμπειρία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των παθήσεων των ιερολαγονίων αρθρώσεων.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι οι εξής:

 

  1. Η διήθηση των αισθητικών κλάδων των νεύρων υπεύθυνων για την μεταβίβαση του πόνου. Η συγκεκριμένη τεχνική, χάρη στην πληθώρα επιτεύξεων και της προόδου στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας, γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και καθοδήγηση.

  2. Η νευρόληση των ίδιων νευρικών κλάδων με διαδερμικές τεχνικές και χρήση ειδικών ηλεκτροδίων. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επεμβατική διαδικασία, καθώς πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο.

 

Οι επεμβατικές δράσεις της μεθόδου αυτής πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία της περιοχής. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή να ελαχιστοποιήσει την περίοδο διαμονής του σε επίπεδο μιας ημέρας νοσηλείας εντός του νοσοκομείου ή της κλινικής. Η διαμονή αυτή του ασθενούς προβλέπεται για μια σύντομη μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθώς δεν κρίνεται αναγκαία η διανυκτέρευση του στην κλινική.

 

Τέλος, στην περίπτωση που πρόκειται για πιο εμμένουσες καταστάσεις, τα συμπτώματα των οποίων δεν ελέγχονται με τα παραπάνω μέτρα, προβλέπεται μια πιο παρεμβατική επεμβατική διαδικασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να κριθεί αναγκαίο να υποβληθεί σε αρθρόδεση των ιερολαγονίων με διαδερμική τεχνική (MIS). Αλλά και στην περίπτωση αυτής της θεραπευτικής μεθόδου πρόκειται για μια μέθοδο ελάχιστης δυνατής επεμβατικότητας, γνωστές και ως Minimal Invasive Surgery (MIS).

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα και να ενημερωθείτε για τις παθήσεις και τις πιθανές τους θεραπείες, μπορείτε να επισκεφθείτε τα σχετικά μας άρθρα όπως το άρθρο για την επονομαζόμενη “Οσφυϊκή μοίρα” ή το άρθρο που αναλύει το θέμα “Οσφυαλγία / Ισχιαλγία (Σύμπτωμα και όχι Πάθηση)”.


Ταλαιπωρείστε με συνεχείς πόνους στη περιοχή της μέσης ή του ισχίου; Οι πόνοι αυτοί περιορίζουν την κινητικότητα σας σε καθημερινή βάση και φαίνεται να έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας; Υποψιάζεστε πως πάσχετε από σκλήρυνση ιερολαγονίων αρθρώσεων; Μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία με την ομάδα των ιατρών μας. Προγραμματίστε μια διαγνωστική συνεδρία με την ομάδα μας για να προσδιοριστεί η κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος για εσάς.