Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Καθιστική θέση εργασίας και υγεία της σπονδυλικής στήλης. 

Πως επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης;

Η υγεία της σπονδυλικής στήλης στην σύγχρονη καθημερινότητα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σε μία καρέκλα. Είτε για εργασία, είτε για μελέτη, είτε για διασκέδαση, συχνά βρισκόμαστε πάνω από 8 ώρες καθημερινά μπροστά σε ένα υπολογιστή. Η καθιστική θέση εργασίας εκφράζεται με διαφόρους τρόπους.

Η έλλειψη της άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι σίγουρα παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται το καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό μας σύστημα. Όσον αφορά στη σπονδυλική μας στήλη όμως, εκτός από το πόσο καθόμαστε σημαντικό είναι και το πώς καθόμαστε. Η στάση του σώματος και η ‘θέση εργασίας’ είναι σημαντικοί παράγοντες στην κατάσταση της μέσης και του αυχένα μας. Και οι δύο παράγοντες αυτοί όμως μπορούν να τροποποιηθούν για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Η ανατομία της καθιστικής θέσης εργασίας

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πληθώρα οστών, δίσκων, μυών και συνδέσμων. Όλα τα μέρη αυτά συνδέονται και συνεργάζονται αρμονικά για να στηρίζουν το σώμα μας και να προστατεύουν τα νεύρα που περιέχονται σε αυτήν. Η κατασκευή αυτή έχει ‘φτιαχτεί’ για να στηρίζει το σώμα σε όρθια θέση. Κάθε αλλαγή του κέντρου βάρους ακόμη ολίγων εκατοστών, μπορεί να αυξήσει τις δυνάμεις που ασκούνται στη σπονδυλική στήλη κατά πολύ. Ακόμη και κάτι απλό όπως όταν καθόμαστε με καμπούρα. Αποτέλεσμα είναι η λάθος στάση που σώματος μπορεί να προκαλέσει πληθώρα επιπλοκών. Από οσφυαλγία και αυχεναλγία, έως και πιο σοβαρές παθήσεις, όπως δισκοπάθεια, δισκοκήλη και πιέσεις νεύρων. 

Βελτιώνοντας την καθιστική θέση εργασίας

Η διατήρηση λοιπόν σωστής στάσης σώματος είναι ζωτικής σημασίας. Τόσο για την ελαχιστοποίηση της καταπόνησης της σπονδυλικής μας στήλης όσο και για και την εξασφάλιση της μακροχρόνιας υγείας της. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες σημαντικές συμβουλές και τρόπους να επιτύχουμε τη σωστή στάση σώματος και να βελτιώσουμε την καθιστική θέση εργασίας. 

  • Υποστήριξη στη μέση. Είναι σημαντικό η καρέκλα να έχει στήριγμα στη λόρδωση της μέσης μας. Αν όχι – υπάρχουν ειδικά μαξιλαράκια που μπορούν να στηρίξουν την περιοχή. Μερικές φορές η καρέκλα έχει μία κλίση προς τα κάτω. Αυτό βοηθάει να αυξηθεί η κλίση της λεκάνης μας και άρα και η λόρδωση της μέσης μας. Σημαντικό η πλάτη μας να μην είναι πιο πίσω από τη λεκάνη, γιατί αυτό φορτίζει τη σπονδυλική στήλη μη φυσιολογικά.
  • Το ύψος της καρέκλας. Ρυθμίζουμε το ύψος της καρέκλας ώστε οι ώμοι μας να είναι χαλαροί τελείως. Ιδανικά με κάμψη 90 μοίρες στον αγκώνα τα χέρια να έρχονται χαλαρά πάνω στο γραφείο. Είναι σημαντικό να μη χρειάζεται να ανασηκώνουμε τους ώμους για να φτάσουμε το γραφείο, γιατί αυτό δημιουργεί μυϊκούς σπασμούς στην περιοχή του ώμου και του αυχένα και χρόνιο πόνο. 
  • Ύψος της οθόνης. Τελευταίο ρυθμίζουμε το ύψος της οθόνης. Αρχικά βεβαιωνόμαστε ότι καθόμαστε σωστά με λόρδωση στη μέση και όρθια την πλάτη πάνω από τη λεκάνης μας και ότι το ύψος της καρέκλας είναι σωστό για το γραφείο μας, τότε ανασηκώνουμε την οθόνη τόσο ώστε το άνω μέρος της να είναι στο ύψος των ματιών μας. 

Εξοπλισμός και καθιστική θέση εργασίας

Υπάρχει επιπλέον μια πληθώρα αντικειμένων στην αγορά σχεδιασμένα για την βελτίωση της καθιστικής θέσης εργασίας. Λάβετε υπόψιν τα ακόλουθα για να διατηρήσετε την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης:

  • Επιλογή καρέκλας. Η σωστή καρέκλα είναι πολύ σημαντική για την υποστήριξη της σωστής στάσης του σώματός μας. Πρέπει να είναι σχετικά μαλακή και να έχει υποστήριξη στη μέση και στα χέρια μας. Πρέπει να ρυθμίζεται σε ύψος που ταιριάζει με το δικό μας σωματότυπο, αλλά και το συγκεκριμένο γραφείο που χρησιμοποιούμε.
  • Υποπόδιο. Αν στο σωστό ύψος της καρέκλας τα πόδια μας δε φτάνουν να πατήσουν καλά στο πάτωμα, τότε χρειαζόμαστε υποπόδιο. Είναι σημαντικό τα πόδια να πατάνε στο πάτωμα καλά με 90 μοίρες στα γόνατα, γιατί έτσι στηρίζουν καλά τη μέση μας.
  • Πληκτρολόγιο/ ποντίκι. Αν χρησιμοποιούμε υπολογιστή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι πρέπει να είναι κοντά μας. Ιδανικά θα έχουμε στήριγμα για τους καρπούς για να αποφεύγονται τενοντίτιδες των χεριών.

Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές μπορούμε να έχουμε μία σωστή στάση σώματος κατά την καθιστική μας εργασία. Έτσι δεν επιβαρύνουμε υπερβολικά τη σπονδυλική μας στήλη. Αυτό σε συνδυασμό με σχετικά συχνά διαλείμματα (κάθε 2 ώρες) στα οποία μπορούμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις κινητοποίησης των αρθρώσεων και μυών μας, μπορούν να προστατέψουν τη καλή υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος. 

Φυσικά πριν θεωρήσουμε ότι κάθε πόνος στον αυχένα ή στη μέση μας είναι αποτέλεσμα λάθος στάσης σώματος και μπορεί να διορθωθεί εύκολα με αλλαγή της καθιστικής μας θέσης πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό που θα εκτιμήσει τα συμπτώματά μας και θα αποκλείσει πιο σοβαρές καταστάσεις/ παθήσεις που χρειάζονται άλλη αντιμετώπιση. 

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Σχετικές Αναρτήσεις