Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Παθήσεις


 

 

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Κυφοπλαστική

Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

 

Η κυφοπλαστική είναι μία χειρουργική μέθοδος που συγκαταλέγεται στην ευρύτερη κατηγορία των μεθόδων ελάχιστης παρεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery – MIS). Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Τα κατάγματα αυτά μπορούν να απαντηθούν και υπό την ορολογία “αυτόματα κατάγματα”. Αυτό συμβαίνει καθώς από την χρόνια οστεοπορωτική κατάσταση του ασθενούς, το διαβρωμένο από την οστεοπόρωση οστό του ασθενούς μπορεί να υποκύψει στις διάφορες πιέσεις και βάρη της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας από μόνο του κατάγματα. Η διαδικασία της κυφοπλαστικής μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Αυτό δίνει στον ασθενή την δυνατότητα αποφυγής της παραμονής στο νοσοκομείο και απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα από τον έντονο πόνο που προκαλείται από το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης. Επιπρόσθετα σε αυτά, μειώνεται και το κόστος για τον ασθενή, καθώς ελαχιστοποιούνται οι απαραίτητες ημέρες διαμονής σε μια κλινική για την μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Η σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική απαρτίζουν τις πιο γνωστές μεθόδους για την αντιμετώπιση σπονδυλικών καταγμάτων. Εφαρμόζονται κυρίως για την αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.

 

Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη αλλεπάλληλα στο εξωτερικό και έχει φανεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Η όλη διαδικασία ξεκινάει με την επονομαζόμενη  “διαδερμική” προσπέλαση, διαδικασία που συγκαταλέγεται στο ευρύτερο φάσμα των μεθόδων ελάχιστης παρεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery – MIS). Έπειτα, χρησιμοποιώντας την δίοδο αυτή που δημιουργήθηκε μέσω της διαδικασίας που προαναφέρθηκε, γίνεται έγχυση μιας ειδικής ιατρικής ρητίνης (στην ορθοπεδική αργκό γνωστή και ως ορθοπεδικό «τσιμέντο») στον σπόνδυλο που φέρει το κάταγμα. Όλο αυτό γίνεται δια μέσου μιας μικρής τομής του δέρματος που δεν ξεπερνά το μήκος του ενός εκατοστού. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αυτής διαδικασίας είναι η άμεση ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο και η ταχύτερη δυνατή κινητοποίησή του.

 

Η κυφοπλαστική στο ορθοπεδικό μας κέντρο

 

Στο κέντρο μας έχουμε μεγάλη εμπειρία στις μεθόδους αυτές, αποτέλεσμα χρόνιας εξάσκησης των μεθόδων αυτών σε πληθώρα περιστατικών.. Με τη βοήθεια ειδικής μεθόδου, γνωστής και ως εξωαυχενική προσπέλαση του σπονδύλου, καταφέρνουμε να κάνουμε τη μέθοδο αυτή όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις τεχνικές κυφοπλαστικής μας υπό τοπική αναισθησία και όχι υπό γενική αναισθησία και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή σε θέματα κινδύνου, κόστους και διαμονής στην κλινική. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι φυσικά ότι ο ασθενής δεν υπόκειται στους κινδύνους της γενικής νάρκωσης και μπορεί να εξέλθει της κλινικής την ίδια μέρα της επέμβασης.

 

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν κατάγματα στο ιερό οστό, στην περιοχή της λεκάνης. Σε ειδικές περιπτώσεις, και όταν αυτό κρίνεται ικανό και απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας του ασθενή, εφαρμόζουμε την έγχυση της ειδικής ιατρικής ρητίνης (ή αλλιώς του «τσιμέντου» όπως αναφέρθηκε νωρίτερα) και στο ιερό οστό (μια διαδικασία γνωστή και ως sacroplasty). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συντομότερη δυνατή κινητοποίηση ασθενών που πάσχουν από κατάγματα του ιερού οστού. Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα έμεναν καθηλωμένοι στο κρεβάτι λόγω του πόνου για πολλές εβδομάδες, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανακτούν την ικανότητα και την ελευθερία της κίνησης και της βάδισης.

 

 

Εάν νιώθετε αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση που έχετε λάβει σχετικά με τα ορθοπεδικά σας προβλήματα έως τώρα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ορθοπεδικό μας κέντρο, Rachis Spine Center. Η καταρτισμένη και διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που δρα στα πλαίσια λειτουργίας του ορθοπεδικού μας κέντρου θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση και ενίσχυση της υγείας σας.

kyphoplasty_in_greece

Συχνές Ερωτήσεις - FAQs

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Κυφοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται μέσα στο σώμα του σπονδύλου που έχει σπάσει μία ειδική ρητίνη. Η ρητίνη έχει τα χαρακτηριστικά του τσιμέντου. Μπαίνει λοιπόν ρευστό, σαν οδοντόπαστα μέσα στο σπόνδυλο και σε 5 λεπτά σταθεροποιείται και γίνεται συμπαγές στηρίζοντας τον σπόνδυλο που έχει υποστεί το κάταγμα.

Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Γίνεται μία πολύ μικρή τομή στο δέρμα και περνάει υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση μία κάνουλα εργασίας στο μέγεθος όσο ένα κοινό καλαμάκι που πίνουμε ποτό. Μέσα από αυτό περνάει το ΄τσιμέντο΄ και σταθεροποιείται εκεί που θέλουμε. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου μια ώρα.

Ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του την ίδια μέρα και ανακουφίζεται σε μεγάλο ποσοστό από την πρώτη στιγμή. 

Ποια κατάγματα χρειάζονται κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για τα οστεοπορωτικά ή παθολογικά κατάγματα. Αυτά λοιπόν κυρίως που τα χαρακτηρίζουμε ‘μικρής βίας’. Μπορεί να γίνει σχεδόν σε όλους τους ασθενείς- ακόμη και σε αυτούς πολύ μεγάλης ηλικίας.
Συνήθως περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες με παυσίπονα και ανάπαυση και αυτοί οι ασθενείς που συνεχίζουν να πονούν και να δυσκολεύονται να κινητοποιηθούν είναι υποψήφιοι για κυφοπλαστική. 

Τι να περιμένω πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κυφοπλαστική;

Πριν την επέμβαση γίνεται πάντα ένας προεγχειρητικός έλεγχος με γενικές εξετάσεις, όπως πριν από κάθε χειρουργείο. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε και τυχόν αντιπηκτική αγωγή που παίρνει ο ασθενής για λόγους ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνήθως δε δίνεται γενική αναισθησία. Για να είναι πιο άνετοι οι ασθενείς μας όμως, υπάρχει πάντα αναισθησιολόγος, ο οποίος εξασφαλίζει ότι ο ασθενής θα είναι ήρεμος και δε θα πονάει.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί μετά από 2-3 ώρες. Πάντα αυτό γίνεται με βοήθεια από το εκπαιδευμένο προσωπικό της κλινικής μας. Από την πρώτη στιγμή αναμένεται βελτίωση των συμπτωμάτων του και μέσα σε λίγες μέρες ο πόνος του κατάγματος μειώνεται ακόμη περισσότερο.