Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Θεραπείες


 
 
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΧΥΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

 

Θεραπευτικές εγχύσεις της σπονδυλικής στήλης

 

Η ισχιαλγία από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι καταστάσεις που μπορούν να καθιστούν την καθημερινότητα του ασθενούς επίπονη και να μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής του. Αναλόγως την περίπτωση και των συνθηκών υπό τις οποίες βρίσκεται ο κάθε ασθενής. μπορεί να κριθεί εφικτή η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών μέσω της τεχνικής των θεραπευτικών εγχύσεων της σπονδυλικής στήλης. Με την έγχυση διαφόρων ειδικών διαλυμάτων φαρμάκων στην σπονδυλική στήλη μπορούμε χωρίς αναισθησία και χωρίς ανάγκη για νοσηλεία του ασθενή στον χώρο κάποιας κλινικής, να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά έντονα συμπτώματα όπως η ισχιαλγία από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις διάφορες τεχνικές θεραπευτικών εγχύσεων στην σπονδυλική στήλη και τι προσφέρει κάθε μια.

 

Facet blocks

Στην περίπτωση των επονομαζόμενων “facets” πρόκειται για μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, των οποίων η λειτουργία βρίσκεται στο να ενώνουν δύο γειτονικούς σπονδύλους. Όπως όλες οι αρθρώσεις που απαντώνται στο σώμα μας, έτσι και αυτές μπορούν να προσβληθούν από εκφυλιστική αρθρίτιδα, προκαλώντας έτσι στο βάθος χρόνου πόνο στην μορφή της οσφυαλγίας. Η διήθηση των αρθρώσεων αυτών και των νεύρων τους με ειδικά διαλύματα μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και μια γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.


Οι εγχύσεις αυτές γίνονται στον χώρο του χειρουργείου υπό την συνεχόμενη συνοδεία ακτινοσκοπικού ελέγχου. Έτσι εξασφαλίζεται η συνεχόμενη και ακριβής καθοδήγηση του φαρμάκου με το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Με το πέρας της διαδικασίας,  στην πληθώρα των περιπτώσεων κρίνεται μη αναγκαία η νοσηλεία, και η παραμονή στην κλινική μειώνεται στις λίγες ώρες.

Selective Nerve root blocks

Υπάρχει και η περίπτωση εμφάνισης πόνου που οφείλεται σε μία συγκεκριμένη νευρική ρίζα μέσα στη σπονδυλική στήλη. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, μπορούμε να χορηγήσουμε φάρμακο με ειδική καθοδήγηση, ξανά υπό συνεχόμενη ακτινοσκόπηση, εστιάζοντας ακριβώς στην περιοχή του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε το ταχύτερο και μέγιστο αποτέλεσμα από τη δράση του φαρμάκου, συνεπώς και άμεση ανακούφιση από τον πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή.


Με τη χρήση εξειδικευμένου χειρουργικού σκιαγραφικού υγρού μπορούμε να δούμε ακριβώς την περιοχή στην οποία επρόκειτο να χορηγήσουμε το φάρμακο. Ακολουθώντας την μέθοδο αυτή, εξασφαλίζεται η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συγκέντρωσης της δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται στην πάσχουσα περιοχή.

Caudal epidural Injections

Σε περιπτώσεις που περισσότερα από ένα νεύρα πάσχουν στη σπονδυλική στήλη, έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε φάρμακα στον επισκληρίδιο χώρο. Αυτό αποσκοπεί στην καταστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας από την οποία δημιουργείται ο πόνος που νιώθει ο ασθενής. Ειδικά σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας, λόγω των οποίων κρίνεται ως ρίσκο η υποβολή τους σε χειρουργική επέμβαση,  οι εγχύσεις αυτές είναι πολύ καλές λύσεις για την αντιμετώπιση του πόνου και τη διατήρηση της κινητικότητάς τους στην καθημερινότητά τους.

Facet and SI ablation

Με μία ελάχιστη τομή δέρματος μήκους μικρότερου του ενός εκατοστού γίνεται εισαγωγή ενός ηλεκτροδίου στο σημείο που καταλήγουν οι νευρικές απολήξεις των αρθρώσεων που πονάνε. Έπειτα, ακολουθεί αύξηση της θερμοκρασίας του ηλεκτροδίου, δρώντας στην περιοχή αυτή. Αυξάνοντας τη θερμοκρασία στην περιοχή αυτή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η η καταστροφή των νευρικών απολήξεων μέσω καυτηριασμού, μειώνοντας έτσι  την αίσθηση του πόνου που μπορεί να νιώθει ο ασθενής.


Στο ορθοπεδικό μας κέντρο

Αν νιώθετε αβεβαιότητα για την αντιμετώπιση που έχετε λάβει σχετικά με τα ορθοπεδικά σας προβλήματα έως τώρα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ορθοπεδικό μας κέντρο, Rachis Spine Center. Η καταρτισμένη και διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που δρα στα πλαίσια λειτουργίας του ορθοπεδικού μας κέντρου θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση και ενίσχυση της υγείας σας.

spinal_injection_greece