Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Αυχεναλγία και κινητό

Πως σχετίζεται η Αυχεναλγία με το κινητό;

Η χρήση των smartphones (έξυπνα τηλέφωνα) είναι στη σημερινή εποχή σχεδόν συνεχόμενη και αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η καθημερινότητά μας σχεδόν εξαρτάται από τις συσκευές αυτές και σίγουρα έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας, αλλά και τον τρόπο εργασίας μας. Είναι όμως και ένας κύριος λόγος που προκαλείται η αυχεναλγία.

Ο ανθρώπινος σκελετός όμως έχει εξελιχθεί κυρίως για να υποστηρίζει την όρθια στάση και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κίνησης. Η ‘αφύσικη’ στάση που έχουμε όταν κοιτάμε σκυμμένοι την οθόνη του κινητού μας, σε συνδυασμό με τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής και εργασίας για τους περισσότερους από εμάς, οδηγούν σε διάφορες παθολογίες του ανθρώπινου σώματος.

Μία από αυτές είναι και η αυχεναλγία – ο πόνος δηλαδή στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία των μυών της περιοχής, των αρθρώσεων, των συνδέσμων, των μεσοσπονδυλίων δίσκων, αλλά και των νευρικών στοιχείων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος είναι κυρίως στον αυχένα, αλλά συχνά
επεκτείνεται και στο κεφάλι (πονοκέφαλος) και στους ώμους, στην περιοχή της ωμοπλάτης και σπανιότερα στα χέρια μέχρι και τα δάκτυλα.

Ποια άλλα συμπτώματα σχετίζονται με την αυχεναλγία;

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την παθολογία είναι η δυσκαμψία του αυχένα (δυσκολία κίνησης), μουδιάσματα στους ώμους ή στα χέρια και τέλος πιο σοβαρά συμπτώματα όπως δυσλειτουργία των
δακτύλων και αστάθεια βάδισης που χρήζουν άμεσης εκτίμησης από ειδικό ιατρό. Για να καταλάβουμε πόσο επιβαρύνει η στάση της κεφαλής τον αυχένα αρκεί να σκεφτούμε ότι το κεφάλι ζυγίζει κατά μέσο όρο 5-6 κιλά.

Τι λένε οι μελέτες για την αυχεναλγία;

Μελέτες έχουν αποδείξει όμως ότι για κάθε εκατοστό που γέρνει μπροστά το κεφάλι η πίεση στον αυχένα αυξάνεται κατά 5 κιλά- δηλαδή κατά 100%. Είναι λοιπόν αναμενόμενο στις συνθήκες αυτές τα ανατομικά στοιχεία του αυχένα που προαναφέρθηκαν να είναι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα αυτά του αυχένα μπορούν να λυθούν εύκολα με αλλαγή της στάσης του σώματος και ειδικές ασκήσεις/ γυμναστική ή φυσικοθεραπεία.

Είναι όμως σημαντικό να γίνεται μια σωστή και ολοκληρωμένη εκτίμηση του προβλήματος από ειδικούς χειρουργούς εξειδικευμένους στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε να αποκλείονται οι σπάνιες αλλά σοβαρές εκείνες καταστάσεις που τα νευρικά στοιχεία του αυχένα πιέζονται, δυσλειτουργούν και χρειάζονται αντιμετώπιση με πιο εξειδικευμένες μεθόδους για να μην καταλήξουν σε χρόνια προβλήματα.

Η δική μας βοήθεια στην αντιμετώπιση της αυχεναλγίας

Στο ιατρείο μας οι εξειδικευμένοι χειρουργοί σπονδυλικής στήλης θα σας αντιμετωπίσουν ολιστικά και με βάση τα διεθνή δεδομένα. Η εξέταση αρχίζει με ένα πλήρες και αναλυτικό ιστορικό που αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και όλο το υπόλοιπο ιατρικό σας ιστορικό. Σκοπός είναι να εντοπιστούν οι συνήθειες/ καταστάσεις που μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα. Στη συνέχεια διενεργείται λεπτομερής κλινική εξέταση του αυχένα και νευρολογική εξέταση των άκρων για τον αποκλεισμό σοβαρών επιπλοκών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών μπορεί να ζητηθούν ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος). Η υπεύθυνη της γραμματείας μας είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτών το συντομότερο δυνατό.

Με βάση τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω, στο ιατρείο μας προτείνεται μία εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή θεραπευτική προσέγγιση. Μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλές τροποποίησης της καθημερινότητας, ειδικές ασκήσεις, φυσιοθεραπεία, παρεμβάσεις αντιμετώπισης πόνου (π.χ. ραδιοσυχνότητες), φαρμακευτική αγωγή ή τέλος, όταν κρίνεται απαραίτητο, χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η άρτια εξειδίκευση των ιατρών μας μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε την κατάλληλη θεραπεία και να χρησιμοποιήσουμε τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους ακόμη και χειρουργικά, ώστε να επιστρέψει ο ασθενής μας το ταχύτερο στην καθημερινότητα του.

Αποτέλεσμα

Συμπερασματικά, το πρόβλημα της αυχεναλγίας από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι σχεδόν καθημερινό και αφορά σε πάρα πολλούς υγιείς και δραστήριους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να γίνει μία ολοκληρωμένη εκτίμηση του προβλήματος από ειδικούς για να αποκλειστούν σοβαρά προβλήματα, αλλά και να αντιμετωπιστούν σωστά τα λιγότερο σοβαρά για να μην οδηγήσουν σε χρόνιες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται δύσκολα στη συνέχεια.

 

Διάγνωση

Επικοινωνήστε με τους ειδικού στο rachis.gr για ταχύτατη διάγνωση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Σχετικές Αναρτήσεις