Ermou 44, Thessaloniki, 54623

οσφυαλγία και ισχιαλγία πόνος στη μέση

Οσφυαλγία και Ισχιαλγία (Σύμπτωμα και όχι Πάθηση):

Η οσφυαλγία και ισχιαλγία είναι ένα πολύ συχνά συμπτώματα στο γενικό πληθυσμό και σε όλες τις ηλικίες.


Πρόκειται για συμπτώματα και όχι παθήσεις, που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν διάφορες και ποικίλες αιτίες. Μπορεί να οφείλονται σε έναν απλό μυϊκό σπασμό, που θεραπεύεται σύντομα και εύκολα. Αλλά μπορεί να υποκρύπτουν και σοβαρές παθήσεις τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και οργάνων του θώρακα και της κοιλίας. Μπορεί να είναι ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.
Για το λόγο αυτό πρέπει να εκτιμώνται σωστά οσφυαλγία και ισχιαλγία από έμπειρους ιατρούς εξειδικευμένους στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι εξαιρετικής σημασίας.

Οι συχνότερες αιτίες για Οσφυαλγία/Ισχιαλγία είναι:

Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Με τον όρο αυτό εννοούμε την προβολή τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς το σπονδυλικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα που διέρχονται από εκεί και καταλήγουν στα κάτω άκρα.

Ο πόνος που είναι το κύριο σύμπτωμα μπορεί να είναι στη μέση, αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ότι επεκτείνεται προς το ένα ή και τα δύο πόδια. Ακριβώς στην πορεία του νεύρου που συμπιέζεται από το δίσκο.

Μπορεί να συνοδεύεται με διαταραχές τόσο της αισθητικής όσο και της κινητικής λειτουργίας του νεύρου. Που εκδηλώνονται με αιμωδίες/ μουδιάσματα σε μία περιοχή του ποδιού ή και μυϊκή αδυναμία συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας.
Η αντιμετώπιση της πάθησης αυτής εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με τα συμπτώματα και κυρίως εξαρτάται από την παρουσία νευρολογικού ελλείματος.

 
πόνος στο ισχίο που οφείλεται σε οσφυαλγία και ισχιαλγία
Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (ΟΜΣΣ Παθήσεις – Οσφυαλγία).

Στο κέντρο μας αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά σχετικά με οσφυαλγία και ισχιαλγία τόσο με συντηρητικά μέσα όσο και με χειρουργικές τεχνικές- ανάλογα με την περίπτωση.
Στη συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνονται ειδικές ασκήσεις και τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενή. Παράλληλα γίνονται από τους ιατρούς μας ειδικές εγχύσεις που στόχο έχουν την άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Οι εγχύσεις αυτές που ονομάζονται ‘selective blocks’ και είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο και καλύτερη κινητοποίηση του ασθενή.

Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο κέντρο μας είναι η μικροδισκεκτομή και η ενδοσκοπική δισκεκτομή.

Η μικροδισκεκτομή γίνεται με τη χρήση μικροσκοπίου και ουσιαστικά γίνεται αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που πιέζει το νεύρο. Η τομή είναι μικρή- 2-3 εκατοστά. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και η παραμονή στην κλινική είναι συνήθως μία μέρα. Η αποκατάσταση είναι πολύ σύντομη και από την πρώτη κιόλας μέρα ο ασθενής μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Με την βοήθεια του ενδοσκοπίου γίνεται η ενδοσκοπική δισκεκτομή , που είναι μία μικρή κάμερα. Η τομή του δέρματος είναι μικρότερη. Και πάλι αφαιρείται το τμήμα του δίσκου που πιέζει το νεύρο. Η διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο είναι ότι γίνεται με τοπική αναισθησία και συνήθως ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από την κλινική την ίδια μέρα.

 
Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (ΟΜΣΣ Παθήσεις – Οσφυαλγία)

Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα είναι μία κατά βάση εκφυλιστική πάθηση. Διάφορα ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης (αρθρικός θύλακος, ωχρός σύνδεσμος, μεσοσπονδύλιος δίσκος) εμφανίζουν μία υπερτροφία και πάχυνση και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μία στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και άρα πίεση των νεύρων που εμπεριέχονται σε αυτόν.

Ο πόνος μπορεί να είναι στη μέση ή και στα πόδια. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα όμως είναι η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα. Η αδυναμία δηλαδή βάδισης μεγάλων αποστάσεων. Ο ασθενής χαρακτηριστικά αναγκάζεται να σταματήσει τη βάδιση, λόγω επιδείνωσης του πόνου και χρειάζεται να καθίσει για να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

Η πάθηση συνήθως είναι προοδευτικά επιδεινούμενη. Στην αρχή η συντηρητική αντιμετώπιση με φυσιοθεραπεία και επισκληρίδιες εγχύσεις στεροειδών μπορούν να βοηθήσουν τα συμπτώματα.

Η χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη όταν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Γίνεται με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου. Τα υπερτροφικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης αφαιρούνται για να αποσυμπιεστούν τα νευρικά στοιχεία. Εξαιρετικής σημασίας είναι κατά την επέμβαση αυτήν να προστατευτούν τα ανατομικά στοιχεία που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.

Στο κέντρο μας έχουμε μεγάλη εμπειρία και εφαρμόζουμε μία τροποποιημένη μέθοδο αποσυμπίεσης με διατήρηση τμήματος του πετάλου του σπονδύλου ώστε να διαφυλάσσεται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.

Αστάθεια σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ Παθήσεις – Οσφυαλγία)

Με τον όρο αστάθεια της σπονδυλικής στήλης εννοούμε όλες τις παθήσεις που αλλάζουν την αντίδραση της σπονδυλικής στήλης στη φυσιολογική φόρτισή της από το βάρος του σώματος.

Οι παθήσεις αυτές μπορούν να έχουν ποικίλα συμπτώματα, όπως οσφυαλγία, πόνο στα πόδια, πόνο που επιδεινώνεται με την κούραση και τις κινήσεις κ.α.
Οι συγκεκριμένες παθήσεις χρήζουν πολύ καλής διερεύνησης με απεικονιστικά μέσα. Τέτοια είναι η μαγνητική τομογραφία αλλά και δυναμικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες κάμψης/ έκτασης της οσφυϊκής μοίρας.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως απαιτεί επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας με ειδικά υλικά. Στο κέντρο μας χρησιμοποιούνται οι νεότερες τεχνικές σπονδυλοδεσίας με διασωματικούς κλωβούς (TLIF)- όπως στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

Φυσικά όπου έχει ένδειξη χρησιμοποιούνται οι τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery)- για ταχύτερη αποκατάσταση.
Οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε για τα υλικά μας είναι μόνο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αναγνωρισμένες και αποδεκτές στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Άλγος Ιερολαγονίων αρθρώσεων (ΟΜΣΣ Παθήσεις – Οσφυαλγία)

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι δύο μεγάλες αρθρώσεις που μεταφέρουν το βάρος του σώματος από τη σπονδυλική στήλη στη λεκάνη και κατ’ επέκταση στα κάτω άκρα. Έχουν αρκετά περιορισμένη κινητικότητα, αλλά αρκετά μεγάλη καταπόνηση λόγω των ισχυρών δυνάμεων που ασκούνται πάνω τους.

Είναι μεγάλης σημασίας αρθρώσεις, που δυστυχώς συχνά τα προβλήματά τους μένουν αδιάγνωστα για χρόνια καταλήγοντας σε χρόνια οσφυαλγία.
Στο κέντρο μας έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων των ιερολαγονίων αρθρώσεων.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου από τις ιερολαγόνιες είναι οι εξής:
Διήθηση των αισθητικών κλάδων των νεύρων που μεταβιβάζουν τον πόνο υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο και καθοδήγηση.
Νευρόληση των ίδιων νευρικών κλάδων με διαδερμικές τεχνικές και χρήση ειδικών ηλεκτροδίων. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και σε επίπεδο μίας μέρας νοσηλείας (ODC)- χωρίς διανυκτέρευση στην κλινική.
Τέλος εμμένουσες καταστάσεις, που τα συμπτώματα δεν ελέγχονται με τα παραπάνω μέτρα καταλήγουν σε αρθρόδεση των ιερολαγονίων με διαδερμική τεχνική (MIS).

Πηγή

πόνος στο ισχίο που οφείλεται σε οσφυαλγία και ισχιαλγία