Είναι το Pilates η καλύτερη άσκηση για την οσφυαλγία;

Posted · Add Comment

Με τον όρο οσφυαλγία εννοούμε τον πόνο που νιώθουμε στην περιοχή της μέσης. Μπορεί να οφείλεται σε παθολογία της σπονδυλικής στήλης ή κάποιου άλλου οργάνου της κοιλιακής χώρας.

 

Σχεδόν το 80% των ανθρώπων θα νιώσουν την οσφυαλγία ως σύμπτωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πριν συζητήσει κανείς για πρόληψη ή θεραπεία της οσφυαλγίας, θα πρέπει φυσικά να ξεκαθαρίσει την αιτία του πόνου. Ένας πόνος στη μέση που επιμένει πάνω από 2-3 μέρες ή επεκτείνεται προς τα πόδια ή την πλάτη πρέπει να διερευνηθεί από κάποιον ιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.

 

Η χρόνια μη ειδική οσφυαλγία είναι ο πόνος που δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη παθολογία στη σπονδυλική στήλη ή σε άλλο όργανο του σώματός μας, αλλά προκαλείται από κακή στάση του σώματος, αδυναμία των μυών του κορμού, καθιστική ζωή, αυξημένο σωματικό βάρος ή καθημερινούς μικροτραυματισμούς από τη δουλειά μας.

 

Η άποψη ότι το Pilates και γενικά η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης αυτού του τύπου της οσφυαλγίας συνεχώς κερδίζει έδαφος και υποστηρίζεται από όλο και περισσότερους ιατρούς, φυσικοθεραπευτές και γυμναστές.

 

Τα βασικότερα οφέλη της άσκησης είναι:

 

  1. Ενδυνάμωση των μυών του κορμού- στηρίζεται καλύτερα η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και αποφεύγονται μικροτραυματισμοί
  2. Σταδιακή απώλεια βάρους- αποφορτίζεται η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης από περιττό συνεχόμενο βάρος
  3. Βελτίωση της στάσης του σώματος- η σπονδυλική στήλη φορτίζεται πιο ΄σωστά΄
  4. Βελτίωση της ελαστικότητας των αρθρώσεων και των συνδέσμων- αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί που μπορούν να προκαλέσουν πόνο
  5. Βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας- είναι η ετοιμότητα του σώματος να αντιδράσει σε κινήσεις και φορτία γρήγορα και σωστά για να αποφεύγονται τραυματισμοί
  6. Μειώνει το άγχος και το στρες- κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται ενδορφίνες από τον οργανισμό που είναι ορμόνες που καταπολεμούν το άγχος και την κατάθλιψη

 

Το Pilates δημιουργήθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates και συνδυάζει δυτική Yoga, αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή γυμναστική, καράτε και Ζεν. Μπορεί να πετύχει όλους τους παραπάνω στόχους και να είναι ευεργετικό για την πρόληψη και θεραπεία της οσφυαλγίας με μεγάλη ασφάλεια για όλο το σώμα μας.

 

Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούν να έχουν και άλλα είδη γυμναστικής που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού και την ευλυγισία, αρκεί να εφαρμόζονται με προσοχή και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων ατόμων ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί που οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα.