Ermou 44, Thessaloniki, 54623

Πότε βοηθάει ο νάρθηκας στη σκολίωση;

Πότε βοηθάει ο νάρθηκας στη σκολίωση;

Η λέξη σκολίωση προκύπτει από την ελληνική λέξη ‘σκολιός’ που σημαίνει κυρτός/στραβός. Ουσιαστικά η σκολίωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η σπονδυλική στήλη ενός ατόμου, γέρνει προς μία πλευρά, δεξιά ή αριστερά. Στην πραγματικότητα η παραμόρφωση είναι πιο πολύπλοκη και επηρεάζει την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης και στα τρία επίπεδα με κάμψη στο στεφανιαίο επίπεδο (δεξιά/αριστερά), στο οβελιαίο επίπεδο (μπροστά/πίσω) και στροφή των σπονδύλων. Παρακάτω θα δούμε αν ο νάρθηκας βοηθάει στη σκολίωση.

Η πιο συχνή μορφή της σκολίωσης είναι η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση. Σε αυτή τη μορφή η αιτιολογία είναι ακόμη άγνωστη. Η έρευνα για την εντόπιση της αιτίας είναι πλούσια παγκοσμίως και είναι τιμή μας που το κέντρο μας συμμετέχει ενεργά με δημοσιεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά.

 

Τι είναι η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση;

Η Ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση επηρεάζει παιδιά σε ηλικίες 10-18 ετών και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Είναι δηλαδή μια παραμόρφωση που δημιουργείται και επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού και σταματάει όταν η ανάπτυξη ολοκληρωθεί. Αφορά κυρίως κορίτσια και το βασικό πρόβλημα είναι αισθητικό με ασυμμετρία του κορμού, τόσο στην πλάτη, όσο και στο θώρακα. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι η σκολίωση, αφού επηρεάζει την εμφάνιση των ατόμων, κατά τη διάρκεια της εφηβείας- σε μία περίοδο, δηλαδή, που ο ψυχολογικός και συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.

 

Πως βοηθάμε στην αντιμετώπιση της σκολίωσης;

Στο κέντρο μας οι ιατροί μας είναι εξειδικευμένοι στη χειρουργική των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση). Έχουν αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία πολλούς εφήβους με σκολίωση τόσο με συντηρητικά μέσα (παρακολούθηση, νάρθηκας, ειδικές ασκήσεις για τη σκολίωση) όσο και χειρουργικά με διόρθωση μεγάλων κυρτωμάτων με απόλυτη ασφάλεια, πολύ καλό κοσμητικό αποτέλεσμα και ταχύτατη επιστροφή στην καθημερινότητά τους.

Η καινοτομία του rachis.gr στη σκολίωση

Σήμερα η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη γιατί συμμετέχει σε μία πρωτοποριακή για όλο τον κόσμο μελέτη για μία απολύτως καινούρια τεχνική που υπόσχεται να διορθώσει τη σκολίωση με ελάχιστα παρεμβατικά χειρουργεία, απόλυτη ασφάλεια και κυρίως χωρίς την ανάγκη σπονδυλοδεσίας. Πρόκειται, λοιπόν, για την πρώτη παγκοσμίως τεχνική που επιτρέπει τη διόρθωση του κυρτώματος και παράλληλα τη διατήρηση της απόλυτα φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα χαρούμε να συζητήσουμε από κοντά τις λεπτομέρειες, αν σας ενδιαφέρει.

(Φυσικά ισχύουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κάποιου ασθενή στη μελέτη αυτή και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις με αυτήν την τεχνική-τουλάχιστον στην παρούσα φάση της μελέτης).

 

Ο νάρθηκας μπορεί να θεραπεύσει τη σκολίωση;

Όσον αφορά στη θεραπεία με το νάρθηκα και αυτή, όπως κάθε θεραπεία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ενδείξεις και δεν μπορεί να βοηθήσει όλες τις περιπτώσεις. Αφορά ασθενείς που έχουν σκολίωση 20-40 μοίρες γωνία Cobb (μέθοδος μέτρησης του μεγέθους του κυρτώματος) και είναι στη φάση της ανάπτυξης του σκελετού τους. Ο νάρθηκας ουσιαστικά λειτουργεί σαν “σκαλωσιά” για να ψηλώσει η σπονδυλική στήλη στη σωστή κατεύθυνση. Άρα αν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να προσφέρει.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με νάρθηκα στη σκολίωση είναι:

 

  • Αποφεύγεται ένα χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη, που σήμερα ακόμη περιλαμβάνει μία σπονδυλοδεσία και άρα αλλαγή της φυσιολογικής κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.
  • Σταματάει την επιδείνωση του κυρτώματος ασκώντας συγκεκριμένες πιέσεις στη σπονδυλική στήλη. Όταν λοιπόν εφαρμοστεί εγκαίρως βοηθάει στο να διατηρηθεί η συμμετρία του σώματος.
  • Ο νάρθηκας βέβαια πρέπει να εφαρμόζεται αρκετές ώρες μέσα στη μέρα- όχι όμως όλο το 24ωρο. Έτσι οι νεαροί ασθενείς μας μπορούν να τον βγάζουν για να συμμετέχουν στα αγαπημένα τους σπορ ή άλλες δραστηριότητες.
  • Οι καινούριοι νάρθηκες είναι πραγματικά πολύ βολικοί στη χρήση τους. Από ειδικά υλικά και με ειδικές κατασκευές ώστε να είναι σχεδόν αόρατοι κάτω από τα ρούχα του παιδιού και να μπορεί ο ασθενής να κάνει σχεδόν τα πάντα φορώντας τον.

 

Συμπερασματικά

Σίγουρα η χρήση ενός νάρθηκα πολλές ώρες την ημέρα από ένα έφηβο/η δημιουργεί μία ψυχολογική επιβάρυνση, δυσαρέσκεια και στρες. Είναι όμως σημαντικό ότι εμείς με την εμπειρία μας, την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, να μπορούμε να εξηγήσουμε στο κάθε παιδί και την κάθε οικογένεια τα οφέλη αυτής της επιλογής, να βοηθήσουμε σημαντικά ψυχολογικά και να κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί με σιγουριά και ασφάλεια ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα ακολουθεί τους ασθενείς μας μια ολόκληρη ζωή.

Διάγνωση

Επικοινωνήστε με τους ειδικούς του rachis.gr για ταχύτατη διάγνωση και συμβουλή σε θέματα που σας αφορούν, καθώς και για την ενδεχόμενη θεραπεία τους.

Μοιραστείτε την ανάρτηση:

Σχετικές Αναρτήσεις